Menu
Language
DE EN FR
burckhardtpartner

Leisure & culture

Extension of Staatliches Museum Schwerin

In the context of the ensemble around Schwerin Palace, with its outstanding architectural quality and inestimable historical value, any structural extension calls for extreme caution. Accordingly, the style of the design for the extension of Staatliches Museum Schwerin is defined by composure and control. Clear geometry and modest reduction are the means of a form that deliberately positions itself within the context while simultaneously abstracting and refining it.

In keeping with the specifications, the extension building has two stories and is inserted into the predefined construction zone. Firstly, this creates a spatially contained courtyard situation that can be used as a museum courtyard or sculpture courtyard. Secondly, the ensemble of neighboring stand-alone buildings (villas) is supplemented appropriately. The new building can be entered separately at ground level from the south, via a small forecourt on Werderstraße. The reception area extends over two stories, making it possible to directly look into, and access, both exhibition levels. These are connected by atriums, so that the lower level also benefits from the natural light coming through the light prisms on the roof. Here, it is also possible to mount or hang artworks that are up to 10 m high. The ancillary rooms are situated in the partial basement. The connection to the White Villa is also realized here on the basement floor, so that the villa can still be experienced as a free-standing house.

For the new building's facade, dark UHPC panels were suggested. Not only do these provide a striking contrast with the White Villa, but they also keep a low profile in terms of color, with respect to the old museum building. The subtle relief, with its free use of lines, lends structure to the surface of the exterior walls and can be read as reverence to the main building's linear plaster structures.

The new interior spaces are bright, friendly and neutral. The main color here is white. Daylight is dimmed by slats and supplemented with artificial light sources to achieve gallery-compatible light intensity. Light is distributed evenly by means of translucent illuminated ceilings. Adaptable sun-screening regulates the incident light on the glass facades of the reception area and passage.

Client
Betrieb für Bau und Liegenschaften
Mecklenburg Vorpommern (BBL M-V), Schwerin

Period of time 
2015 – 2016

Investment 
6,1 Mio. EUR