Menu
Language
DE EN FR
burckhardtpartner

Health

New construction, conversion and renovation for the Upper Valais medical center, Brig

The Upper Valais medical center comprises two sites: in Brig and Visp. As part of new hospital planning, a decision was made in 2014 to pool all of the Upper Valais medical center's medical services at the Brig site. Brig Hospital's built structure is from the 1970s. In particular, the extensively equipped building sections are due for their next periodic renovation and modernization. In the context of hospital consolidation, these modernization measures can be realized at the same time as the necessary expansion of floor space. In order to find the structural solution for the future Brig Hospital, an open competition was held. 

Burckhardt+Partner's project proposal "United" emerged as the winner of this architectural competition. The project's urbanistic and architectural approach is based on three volumes: an extended and completely reorganized base structure, a striking new building, and the modernized cylindrical inpatient wing. Here, despite the significant increase in floor space, a tidy situation is achieved, which also provides open spaces for later developments. With a spacious entrance area, the hospital opens up toward the town and creates extensive outdoor spaces. An open, clearly laid-out entrance hall establishes direct links to the individual wards. As a kind of "hospital street", it constitutes the operational hub and enables good, patient-friendly orientation with short routes. Optimized operational flows, along with customer-friendly modern design and furnishings, meet the requirements of the future Brig Hospital, as realized from 2019 onward. 

 

Client
Valais Hospital, Brig 

Period of time 
2016 – 2022

Investment 
110,0 Mio. CHF

Task 
Architecture