Menu
Language
DE EN FR
burckhardtpartner

Administration

Extension of Offenburg police headquarters and connection to existing building

This extension building is part of a former barracks structure, right beside a newly built development occupied by schools, sports facilities and retirement homes. In terms of architectural form and volume, it is confronted by the solid barracks construction and the lower pre-existing development that is embedded in a park-like landscape. In this charged environment, the extension building mediates via the quality of its design and via its compact, low-rise volume. 
The new building ends in the south, in line with the existing building. A gateway situation is produced between the two buildings and leads to a leafy interior courtyard. The L-shape of the newly created urbanistic figure gives rise to two situations with different qualities: 
- Exterior car traffic and parking spaces in the southwest 
- Areas for communication and relaxation in the shielded interior 
These clear allocations give rise, on the one hand, to a functional traffic situation with optimized access and, on the other hand, to a high-quality place to spend time, causing staff to identify with their workplace. 

The new building for the Offenburg police headquarters is an extension building that incorporates and re-interprets the existing building's design principles. This existing building is divided into a sandstone plinth, a plastered middle zone, and an added story that appears light because of its structure and materials.  
The extension building also features a solid plinth and dissipation on the upper floors. It supplements the existing structure, while mediating between the former La Horie barracks' solid construction, the new residential and school buildings that are planned or already present, and the park-like landscape; for this reason, only its 1st-floor zone has a solid form. On the upper three stories, the facade dissipates via horizontal stratification, but does not lose its relationship with the plinth.  
The different uses of the respective floors thus become legible: In the plinth facade, concrete dyed in sandy hues and light-grey metal windows are installed; on the upper floors, the ribbon windows are contained within horizontal projecting metal panels in front of the metal curtain-wall facade, which incorporate the exterior sun-screening above the windows. 

Client
Vermögen und Bau Baden-Württemberg,
Amt Freiburg

Period of time 
Planning: 2014 

Investment
12.5 Mio.EUR